ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

pseudophrys x europhrys

Γραμματικό 01/04/2008 Grammatiko

Σε έναν βιότοπο με μεγάλη πυκνότητα οφρύων και με την παρουσία πολλών ειδών, εντόπισα το 2008 ένα πολύ σπάνιο υβρίδιο μεταξύ pseudophrys και europhrys. Η σπανιότητα των υβριδίων αυτών συνίσταται στο γεγονός ότι οι επικονιαστές - έντομα, παίρνουν αντίθετες θέσεις κατά την διάρκεια της επικονίασης (ψευτοσυνουσίας) σε αυτές τις δύο υπερομάδες των οφρύων. Η πυκνότητα των φυτών ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το 2009 να εμφανιστούν όχι ένα αλλά τρία τέτοια υβρίδια.

Ο βιότοπος είχε κυρίως φρύγανα (Thymus capitatus) και στις άκρες του μερικά πεύκα. Κοβόταν στην μέση από έναν αγροτικό χωματόδρομο και στην άλλη πλευρά του υπήρχαν εγκαταλελειμένα χωράφια και ελαιώνες. Από pseudophrys υπήρχαν O. iricolor σε μεγάλους αριθμούς, O. melena και O. sicula. Από europhrys με μεγάλη πυκνότητα φύονταν O. schlechteriana, O. attica, O. mammosa και Ο. ferrum-equinum. Με βάση αυτά φαίνεται ότι ο ένας γονέας των υβριδίων ήταν η O. iricolor και ο δεύτερος μία από τις europhrys (εκτός ίσως την O. mammosa).

Η μεγάλη πυκνότητα φυτών και η ύπαρξη διαφορετικών είδων το ένα δίπλα στο άλλο, φαίνεται ότι είναι ο καθοριστικός παράγοντας γι' αυτό το σπάνιο φαινόμενο σε συνδυασμό με την γονιδιακή δεξαμενή του βιότοπου.



Γραμματικό 05/04/2008 Grammatiko

Γραμματικό 11/04/2009 Grammatiko


Γραμματικό 11/04/2009 Grammatiko


3 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

αυτό το βελούδινο... μ'αρέσει πολύ

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΕΙ 30ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΚΆΤΩ (ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΧΩΡΑΦΙ-ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟ)
ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΠΙΡΑΝΘΕΣ.
Ερ

nik είπε...

Τώρα είσαι μια χαρά, Ερ. Χωρίς ανωνυμίες και περιεργα σχόλια. Ενδιαφέρουσα η πληροφορία σου.