ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ophrys attica

Αθήνα 31/03/2008 Τουρκοβούνια


Η Οφρύς της Αττικής [Ophrys attica (Boissier & Orphanides 1859) F.D. Jackson, 1894] περιγράφτηκε αρχικά το 1859 από τους Μπουασιέ και Ορφανίδη και η οριστική της περιγραφή δημοσιεύθηκε το 1894 από τον Τζάκσον. Τόπος περιγραφής (locus typicus) είναι η Αττική, από την οποία κα ονομάστηκε. 

Στην Αττική ανθίζει και μέσα στο πολεδομικό συγκρότημα Αθηνών (Φιλοπάππου, Τουρκοβούνια, Βέικος), όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες. Στην Λαυρεωτική σχηματίζει μεγάλες αποικίες. Γενικά έχει ευρεία κατανομή στην Δυτική και Κεντρική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Φαίνεται ότι απουσιάζει από τις Κυκλάδες, αν και την έχει βρει η Ρένα Καρακατσάνη στην Κέα. Το βορειότερο σημείο εξάπλωσής της είναι ο Όλυμπος, όπου και την φωτογράφισε το 2009 ο Ζήσης Αντωνόπουλος. Στα νησιά και ανατολικότερα εμφανίζει μικρές παραλλαγές. Γι αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε η ομάδα umbillcata (ομφαλόσχημη), η οποία συμπεριέλαβε και τις νησιώτικες O. umbillcata,, O. bucephala, κλπ.

Η Ο. attica αγαπάει τον ήλιο και φυτρώνει ανάμεσα σε φρύγανα, θάμνους και αραιά πευκοδάση. Πολύ συχνά συμμετέχει σε ενδιαφέροντα υβρίδια. Ανθίζει από τα μέσα Μαρτίου.

Αθήνα (Γαλάτσι) 17/03/2008 Athens (Galatsi)
photo (c) Nikos Nikitidis

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: