ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Οφρύς άτυπη ( Ophys unknown) 1

Υμηττός 09/04/2008 Hymittos


Στις περιηγήσεις μας στην φύση, συναντούμε μερικές φορές ορχιδέες πολύ ξεχωριστές, που δεν μπορούμε να τις εντάξουμε σε κάποιο γνωστό είδος ή ακόμα και στις αναγνωρισμένες ομάδες οφρύων. Συνήθως πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, που ίσως αποτελούν προϊόν υβριδισμού ή είναι αποτέλεσμα κάποιας γονιδιακής εκτροπής.

Ένα τέτοιο φυτό είναι αυτό που παρουσιάζεται σ΄ αυτή την ανάρτηση. Εντοπίστηκε στις αρχές Απριλίου του 2008 στον Υμηττό και συνέχιζε να παράγει άνθη σχεδόν μέχρι το τέλος Απριλίου. Έχει χαρακτηριστικά από Ophrys ferrum-equinum και από Ophrys srpuneri αλλά κάθε άλλη ομοιότητα σταματάει σε επιμέρους και μάλλον αδιάφορα χαρακτηριστικά. Τα φυτά ήταν δύο (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) και το ένα πρέπει να αποτελούσε μάλλον προΐόν παραβλαστήματος. Ήταν πολύ ψηλά φυτά για οφρύες. Τα άνθη τους ήταν εμφανώς τρίλοβα (όπως φαίνεται στα προφίλ) και επίσης πολύ μεγάλα για οφρύες. Ο βιότοπος ήταν αραιό αναδασωμένο πευκοδάσος, που στον υπόροφό του διατηρούσε σε μεγάλο βαθμό την παλιά φρυγανική βλάστηση. Μετά το 2008 τα φυτά αναζητήθηκαν αλλά δεν εντοπίστηκαν και πάλι.

Όπως είναι γνωστό, το γένος Οφρύς (Ophrys) βρίσκεται σε φάση ενεργού εξέλιξης, ειδικά μάλιστα στην Ελλάδα με το πλήθος βιοτόπων και ενδιαιτημάτων που διαθέτει. Η Αττική βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και επηρεάζεται χλωριδικά (και γονιδιακά) από την Ανατολική Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και τις Κυκλάδες. Είναι πιθανό στην γονιδιακή δεξαμενή των οφρύων της Αττικής (και με ισχυρή επίδραση μάλλον της  Ophrys ferrum-equinum) να έχουν δημιουργηθεί μερικά φυτά με τα χαρακτηριστικά της οφρύος που παρουσιάζεται σ' αυτή την ανάρτηση και με κυριότερο χαρακτηριστικό το μεγάλο μέγεθος και του φυτού και των ανθέων του.

Υμηττός 09/04/2008 Hymittos

Υμηττός 18/04/2008 Hymittos





Δεν υπάρχουν σχόλια: