ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ophrys helenae

Όλυμπος 10/04/2010 Olympos

Η Οφρύς της Ελένης (Ophrys helenae RENZ, 1928) περιγράφτηκε από την Κέρκυρα το 1928. Όπως συμβαίνει με πολλά ελληνικά ενδημικά φυτά και φυσικά με οφρύες το όνομά της δεν έχει καμία σχέση με την φυσιολογία του φυτού ή τους βιότοπούς της. Ο Renz που την περιέγραψε της έδωσε το όνομα της μητέρας του Helen. Πάλι καλά που το Ελένη (Helen) είναι ελληνικό όνομα.

Η Οφρύς της Ελένης είναι ενδημικό είδος της Ελλάδας. Εξαπλώνεται στα Ιόνια νησιά, την Ήπειρο, την Δυτική Ελλάδα και  ένα μέρος της Δυτικής Μακεδονίας. Στην Πελοπόννησο έχει βρεθεί μόνο στην Ηλεία, προς το παρόν. Ο Ζήσης Αντωνόπουλος στο βιβλίο του «Το γένος Οφρύς» επισημαίνει ότι η Ophrys helenae «βρίσκεται σε φάση ενεργού εξάπλωσης προς την Ανατολική Ελλάδα». Πράγματι, ο ίδιος ο συγγραφέας έχει βρει πολλά φυτά της στον Ανατολικό Όλυμπο ενώ και ο Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος την βρήκε το 2011 στον Υμηττό της Αττικής.

Είναι η μοναδική οφρύς που δεν έχει θυρεό. Το χρώμα του χείλους είναι εντυπωσιακά κερασί και μερικές φορές η περιφέρειά του είναι κιτρινωπή. Φύεται σε θαμνότοπους και ξέφωτα δασών, σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Ανθίζει Απρίλιο και Μάϊο. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας του 1995, όχι όμως και στο αντίστοιχο βιβλίο του 2009, (όπως και κάθε άλλη Οφρύς) για τεχνικούς λόγους. Προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία.

Όλυμπος 10/04/2010 Olympos



4 σχόλια:

Τάσσος είπε...

Την έχω βρεί και φωτογραφήσει και στην περιοχή Ευπαλίου Δωρίδας, Ανατολικά της Ναυπάκτου. Αυτό μάλλον διευρύνει προς ανατολάς την διασπορά της και επαληθεύει την τάση εξάπλωσής της. Τάσος Λ. tlytras55@gmail.com

Katerina Goula είπε...

Τη βρήκα το μάιο στο Βέρμιο, στο δρόμο για Καστανιά. Αν θέλετε, μπορώ να σας στείλω φωτογραφία.

nik είπε...

Παιδιά, ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σας. Ο Σπύρος που φτιάχνει χάρτες κατανομής, θα τις αξιοποιήσει. Κατερίνα, σε πιστεύουμε, δεν χρειάζονται αποδείξεις.

Ζήσης Αντωνόπουλος είπε...

H πιο "προχωρημένη" ανακάλυψη ήταν αυτή του Καλογερόπουλου στην Αττική. Πάντως μερικά χρόνια πριν την είχε βρει και ένας Γερμανός στην Κόρινθο. Με την ευκαιρία, Κατερίνα συγχαρητήρια για το plant hunters, το μπλοκ σου!