ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Dactylorhiza macedonica


Η Dactylorhiza macedonica J. Holz. & Kunkele είναι βαλκανικό ενδημικό είδος, που εξαπλώνεται στην Μακεδονία και την FYROM. Περιγράφτηκε το 1988 από το Μενοίκιον όρος του νομού Δράμας της Μακεδονίας. Από το Μενοίκιο είναι και οι φωτογραφίες του Σπύρου Τσιφτσή. Η εξάπλωσή της περιλαμβάνει τον Όλυμπο. τον Τίταρο του νομού Κοζάνης, το Πάϊκο του νομού Πέλλας, την Ροδόπη και το Μενοίκιο. Από ορισμένους συγγραφείς αναφέρεται ως ποικιλία (Delforge 2006) ή ως υποείδος (Bauman & al. 2006) της Dactylorhiza kalopissii (Δακτυλόριζα του Καλοπίση) αλλά πρόσφατη μελέτη (Hedren & al. 2007) έδειξε ότι αποτελεί ξεχωριστό είδος.

 Το φυτό φθάνει σε ύψος τα 75 cm. Η ταξιανθία είναι ροδόχρωμη έως ωχροϊώδης. Φυτρώνει σε υγρά λιβάδια, σε υψόμετρα 600 - 1750 m. Ανθίζει από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (εκδ. 2009), από το οποίο και προέρχονται οι φωτογραφίες του Σπύρου Τσιφτσή.





1 σχόλιο:

Ζήσης Αντωνόπουλος είπε...

D. macedonica έχει και στο Βέρμιο σε δυο σημεία κοντά στο χωριό Α. Παύλος και στο Ανω Γραμματικό. Μπράβο για την νέα εμφάνιση του μπλοκ!!