ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ophrys leucophthalma

Πάρνηθα 08/05/2011 Parnis
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης

Η Οφρύς η λευκόφθαλμη (Ophrys leucophthalma, J. Devillers-Terschuren & P. Devillers 1994) περιγράφτηκε το 1994 από την Πρέβεζα της Δυτικής Ελλάδας. Εκτός από την Δ. Ελλάδα εξαπλώνεται στην Πελοπόννησο (Αχαΐα, Αρκαδία) και, κάνοντας ένα άλμα, ευδοκιμεί και στην Μικρά Ασία. Το φυτό της φωτογραφίας προέρχεται από την Πάρνηθα, δείχνοντας την χλωριδική σημασία που έχει η Αττική ανάμεσα στην Δ. Ελλάδα και την Μικρά Ασία με τα νησιά του Αιγαίου. 

Η ονομασία της προέρχεται από το γεγονός ότι οι ψευδοοφθαλμοί της στιγματικής κοιλότητας σχηματίζουν μια λευκή γραμμή. Αν και η βελγική σχολή (και γενικότερα η γαλλόφωνη σχολή) συνηθίζει να αναγνωρίζει πολλά είδη που θεωρούνται αμφισβητούμενα, στην περίπτωση αυτή έδωσε μια πολύ πετυχημένη ονομασία που ανταποκρίνεται σε ένα βασικό αναγνωριστικό στοιχείο της μορφολογίας αυτής της οφρύος.

Η Οφρύς η λευκόφθαλμη προτιμά ξηρά εδάφη σε θαμνότοπους και ανοιχτά δάση. Στα δρυδάση της Δυτικής Μακεδονία υβριδίζεται συχνά με συγγενικά είδη της ομάδας mammosa. Ανθίζει από τον Μάιο.


 

1 σχόλιο:

fytaki είπε...

Πολύ ωραίο εύρημα! Εύγε Νίκο!