ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ophrys ulyssea

Οίτυλο (Μάνη) 26/03/2010


Περιγράφτηκε από τον Delforge (2005) αλλά μάλλον αποτελεί ένα υποείδος (ή ποικιλία) της Ophrys tenthredinifera. Συναντάται στην Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Αφιερώθηκε στον πολυμήχανο Έλληνα ήρωα Οδυσσέα, κάτι που συνηθίζει ο Delforge αντλώντας ονόματα από την ελληνική μυθολογία. Η πρακτική αυτή μάλλον δείχνει αμηχανία, καθώς οι ονομασίες αυτού του είδους δεν δείχνουν ποιό είναι το στοιχείο του φυτού που το διαφοροποιεί από άλλα ομοοειδή, ώστε να αποτελεί είδος. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Οφρύς του Οδυσσέα (Ophrys ulyssea).

3 σχόλια:

Ζήσης Αντωνόπουλος είπε...

Ωραια σχολια προεδρε. Παντως για να λεμε και του στραβου το δικαιο, η ulyssea ειναι σχετικα καλό ειδος (σε σχεση με αλλα του ιδιου ερευνητη). Σιγα σιγα γινεται αποδεκτο και από αντιντελφορζικους, ειναι πολυ μικροτερη στο ανθος, εχει αλλη κατανομη και επικονιαζεται απο δικο της επικονιαστη την Ευκερα την δίδοντη (Eucera bidentata)

nik είπε...

Η ουσία είναι ότι χάρη στο βιβλίο σου, μπορεί να γίνει αναγνώριση και από φωτογραφία. Ο Delforge είναι πολύ καλός και με μεγάλη προσφορά, αλλά κάπου πρέπει να του γίνεται και κριτική για να έρθει το πράγμα στα ίσα. Για τους επικονιαστές νομίζω ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα και συνδυαστική μελέτη :-)

Ζήσης Αντωνόπουλος είπε...

Σωστη η κριτικη σου προεδρε, ουτε οι επικονιαστες ειναι οριστικη λυση αλλα τουλαχιστον ειναι κατι προσδιορισμένο και αντικειμενικό. βάλε και καμία villosa, είχαμε δει αν θυμασαι στην Τζια με την Ρενα