ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ophrys ferrum-equinum

Λαύριο 27/03/2009 Lavrion
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει από ορισμένους ερευνητές μια τάση να προβιβάζουν σε νέα είδη (ή υποείδη) διάφορες ποικιλίες ή ακραίες μορφές αρκετών ειδών του γένους Οφρύς. Οι διαφορές στις οποίες βασίζονται είναι λίγες. Τελικά το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μεγάλη σύγχυση.,

Η Ophrys ferrum-equinum παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία στη νότια Ελλάδα και τα νησιά.

Στις φωτογραφίες παρουσιάζεται μια ακραία μορφή της Ophrys ferrum-equinum, που έχει εξάπλωση σε όλη την Αττική και συνήθως συνυπάρχει με την κλασική μορφή αυτής της ορχιδέας. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η μακρόστενη κεντρική περιοχή του χείλους. Παρατηρείται επίσης και ανάπτυξη των πλαϊνών τμημάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει τρίλοβη εικόνα στο άνθος.

Σπάτα (Αττική) 03/04/2009 Spata (Attica)


Αγία Μαρίνα (Αττική) 05/04/2008 Agia Marina (Attica)


Σούνιο 12/04/2009 Sounion

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ophrys lacaena

Γύθειο 16/04/2007
photo (c) Ζήσης Αντωνόπουλος

Η Οφρύς η λάκαινα (θηλυκό του Λάκων) ανήκει σε μια γενικότερη ομάδα (holoserica - fuciflora) και θεωρείται ενδημική των νότιων περιοχών της Λακωνίας. Ανθίζει σε φρυγανότοπους και αραιά δρυοδάση Απρίλιο - Μάϊο.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Ophrys schlechteriana

Δήλεσι 30/04/2008 Βοιωτία

H Ophrys schlechteriana (κατ' άλλους Ophrys heldreichii subsp. schlechteriana) έχει ελάχιστες διαφορές με την Ophrys heldreichii, που θεωρείται από ορισμένους ερευνητές ενδημική της Κρήτης. Βλέποντας αυτά τα φυτά στο πεδίο (in situm) στην Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη δεν διαπιστώνονται ουσιώδεις διαφορές στην μορφή και τους βιότοπούς τους. H Ophrys schlechteriana είναι αφιερωμένη στο Γερμανό ερευνητή Schlechter.

 Καπανδρίτι (Αττική) 30/04/2008



Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ophrys hebes var. negadensis

Νεγάδες (Ιωάννινα) 17/04/2009 Negades (Ioannina)
photo (c) Zissis Antinopoulos Ζήσης Αντωνόπουλος

Αυτή η ποικιλία της Ophrys hebes (Οφρύς της Ήβης) ονομάστηκε negadensis από το χωριό Νεγάδες του Ζαγοριού, όπου βρέθηκε και περιγράτηκε το 2004. Ο βιότοπος της Ophrys hebes var. negadensis [υποστηρίζεται πάντως ότι αποτελεί ξεχωριστό είδος] είναι δάση βελανιδιάς σε μεγάλα υψόμετρα. Ανθίζει από τα τέλη Απριλίου.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ophrys bertolonii

Ήπειρος 04/05/2009 Epirus
photo (c) Spuros Tsiftsis Σπύρος Τσιφτσής

Η Ophrys bertolonii είναι είδος της κεντρικής Μεσογείου και κυρίως της Ιταλίας. Έχει βρεθεί και στην Ελλάδα, στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο. Στα ελληνοαλβανικά σύνορα την εντόπισε το 2008 ο Κυριάκος Μαντούβαλος. Πιθανώς τα φυτά να φύτρωσαν από σπόρους που μεταφέρθηκαν με τον αέρα από την Ιταλία, αν και πρέπει κάποιος να δει ποιες εποχές επικρατούν δυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι και τι ένταση έχουν. Ενδιαφέρον επίσης έχει να διαπιστωθεί αν και σε ποιες περιοχές της Αλβανίας υπάρχει αυτή η ορχιδέα.