Υμηττός 03/04/2011
Η Οφρύς του Ασκληπιού (Ophrys aesculapii RENZ, 1928) είναι ενδημική της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Ελλάδας, κυρίως στο
ανατολικό τους μέρος. Ο Renz την εντόπισε το 1928 στην περιοχή της αρχαίας Επιδαύρου (Αργολίδα) και της έδωσε το όνομα του θεού της Ιατρικής Ασκληπιού, αφού στην Επίδαυρο λειτουργούσε περίφημο Ασκληπιείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ερευνητής καταφεύγει στην ελληνική μυθολογία για να δώσει όνομα σε μία οφρύ. Το πρόβλημα είναι ότι ο Renz χρησιμοποίησε το λατινικό όνομα Aesculapius του Έλληνα θεού της Ιατρικής Ασκληπιού, με αποτέλεσμα το όνομα του θεού (και άρα του φυτού) να είναι αγνώριστο στα ελληνικά και όχι μόνο.
Το περιάνθιο της Οφρύος του Ασκληπιού είναι πρασινωπό με τριγωνικά σέπαλα και μεγάλα πέταλα. Έχει ρηχή στιγματική κοιλότητα που φέρει λευκή ταινία. Το χείλος είναι συνήθως ακέραιο με μεγάλο κίτρινο ή κοκκινωπό περιθώριο. Ευδοκιμεί με αφθονία στην Αττική, ακόμα και μέσα στην Αθήνα (Τουρκοβούνια, δηλαδή ο αρχαίος Αγχεσμός). Η Μαγνησία είναι το βορειότερο σημείο της εξάπλωσής της. Φύεται σε ποικιλία εδαφών (ακόμα και σε αμμώδη), σε ημισκιερές θέσεις θαμνότοπων και αραιών πευκοδασών, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1200+ m. Ανθίζει Μάρτιο - Απρίλιο.
Αθήνα 05/04/2011 Τουρκοβούνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου