Η Epipactis subclausa Robatsch 1988 είναι ενδημική της Ελλάδας. Την βρίσκουμε κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Εντοπίστηκε τον Αύγουστο του 1984 στον Όλυμπο και η βοτανική της περιγραφή δημοσιεύθηκε το 1988, αρχικά από τον Robatsh και λίγες εβδομάδες αργότερα από τους B. Baumann & H. Baumann ως Epipactis thessala. Επικράτησε ως πρώτη η ονομασία του Robatsh. Η εξάπλωσή της περιλαμβάνει τον Όλυμπο, τον Γράμμο, την Πίνδο, το όρος Βούρινος της Κοζάνης, την Όσσα. Υπάρχουν αναφορές για την Εύβοια και την Πάρνηθα στην Αττική, όπως επίσης για τον Χελμό και το Μαίναλο στην Πελοπόννησο. Το είδος είναι σπάνιο και συνήθως οι πληθυσμοί του δεν ξεπερνούν τα 100 άτομα στις γνωστές τοποθεσίες εμφάνισης.
Έχει βραχύ ρίζωμα, από το οποίο εκφύεται ένας βλαστός και σπάνια περισσότεροι. Είναι σχετικά κοντό φυτό με βλαστό 15-50 cm, που έχει πορφυρό ή ιώδες χρώμα και φέρει πυκνό τρίχωμα. Τα φύλλα είναι σπειροειδώς τοποθετημένα στον βλαστό. Η ταξιανθία περιλαμβάνει 10-30 άνθη.
Η Epipactis subclausa φύεται σε σκιερές θέσεις στον υπόροφο δασών οξυάς ή ελάτης και σε υψόμετρα 700 έως 1700 m. Ανθίζει από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (εκδ. 2009).
|
Γράμμος 10/07/2010 Grammos |
|
Όλυμπος 27/07/2008 Olympos
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου